در ترکیب عسل مقدار زیادی اسید وجود دارد. برای همین اگر عسلتان را در ظروف فلزی نگه دارید، هم ظرفتان خرده میشود و هم رنگ، بو و طعم آن تغییر میکند.
استفاده از ظرف فلزی ممنوع عسل محصول فسادناپذیری است که خاصیت باکتریکشی دارد؛ پس فاسد نمیشود.
نگهداری عسل حتی برای کوتاهمدت در دمای بالای ۳۲ درجه سانتیگراد، رنگ، طعم و خاصیت آنزیمهای آن را تغییر میدهد.
در ترکیب عسل مقدار زیادی اسید وجود دارد. برای همین اگر عسلتان را در ظروف فلزی نگه دارید، هم ظرفتان خرده میشود و هم رنگ، بو و طعم آن تغییر میکند، پس حتما عسل را در ظروف شیشهای یا پلاستیکی نگه دارید.
رطوبت، دشمن عسل است. عسل را در جای مرطوب نگه ندارید، در ضمن قاشق خیس را در ظرف عسل فرو نبرید چون باعث رقیق و نامرغوب شدن آن میشود.
عسل در دمای بالای ۲۵ درجه سانتیگراد یا زیر ۵ درجه سانتیگراد «شکرک» میزند.
وجود ذرات خارجی مثل گرد و غبار، ذرات موم و… در عسل باعث تسریع عمل شکرک زدن آن میشود.
اگر عسلتان شکرک زد، نگران نباشید. شما میتوانید به راحتی و با قراردادن شیشه عسل درون یک ظرف آبجوش آن را حرارت دهید و به حالت اولش برگردانید.
اما اگر یک ماه بعد دیدید که دوباره همان عسل شکرک زده ـ به خاطر متبلور شدن دانههای شکر ـ به راحتی نمیتوانید با انجام کار دفعه قبل آن را به حالت مایع درآورید.
عسلهای پاستوریزه که در حرارت بالا جوشیده و به صورت صنعتی بستهبندی میشوند، اصلا شکرک نمیزنند و رسوب هم نمیکنند.
در عوض به علت حرارت زیاد، بسیاری از خواص آن کم میشود؛ یعنی درصدی از اسیدهای آمینه، دیاستاز مثبت و بعضی ویتامینهای عسل از بین میرود.
عسل از سالمترین خوراکیهاست، به شرطی که از اول سالم به عمل آمده باشد چون در بعضی مناطق زنبورها از گل گیاهان سمی شهد میمکند یا از شهد گیاهانی که سمپاشی شدهاند، استفاده میکنند که نتیجه آن تولید عسل نامرغوب یا حتی سمی است.
حواستان باشد عسلی که بوییدن آن شما را به عطسه بیندازد، خوردنش مستی و سکر بیاورد یا چشیدنش گلو را بسوزاند، عسل نامرغوبی است که باید از خوردنش پرهیز کرد.