در این گزارش نگاهی داریم به موقعیت و مقام ایران در تولید عسل بین کشورهای جهان
ایران از نظر جغرافیایی و تنوع اقلیمی از ظرفیت بالایی برای توسعه فعالیتهای زنبورداری، تولید عسل و محصولات جانبی در این حوزه برخوردار است.
استاندارد جهانی تولید ۳۰ کیلو عسل از هر کندو است اما این رقم در کشور بسیار پایین است.
متوسط سرانه مصرف عسل در کشور یک کیلو و ۳۱۳ گرم است که این عدد در کشورهای پیشرفته ۲.۵ کیلوگرم است در حالیکه در بسیاری از کشورهای در حال توسعه این عدد نسبت به ایران بسیار پایینتر است. این در شرایطی است که یک سوم غذای انسانها به صورت مستقیم و غیر مستقیم به زنبورهای عسل و گرده افشان و تولید ۴۷ درصد محصولات کشاورزی وابسته به گرده افشانی زنبورها ارتباط پیدا میکند.
در حال حاضر ایران با تولید سالانه ۸۱ هزار تن عسل رتبه هفتم جهان را در تولید این محصول دارد.
تولید عسل ارگانیک یا طبیعی در کشور به حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد می رسد و مابقی شامل عسلهای صنعتی میشوند که در تولید آنها زنبور دخالتی ندارد.
صنعت زنبورداری تنها صنعتی در کشور است که ارزبری برای کشور ندارد، ضمن اینکه به دلیل مشکلات مذکور سطح صادرات مان با افت بسیاری روبهرو شده است.
زنبورداری از مرحله سنتی عبور کرده و صنعتی شده است به طوریکه ما ابزارهایی تولید میکنیم که در قیاس با تولیدات کشورهای خاورمیانه و اروپایی از کیفیت بالاتری برخوردار است، درحالی که ما برای این صنعت هیچ ابزاری را وارد نمیکنیم.