عسل سبلان چرا جهانی نمی شود؟

«عسل سبلان» برای جهانی شدن با موانعی روبرو است که با رفع آن می تواند به برند جهانی تبدیل شود و بازارهای بین المللی را به تسخیر خود درآورد.

عسل موم سبلان

به گزارش” عسل نما “با کیفیت ترین عسل در ایران با برند «عسل سبلان » شناخته می شود، این محصول به علت تنوع پوشش گیاهی و گل هایی مثل گون، آویشن و بابونه موجود در دامنه سبلان که مورد تغذیه زنبوران عسل قرار می گیرد از ویژگی‌های خاصی برخوردار است.

این عسل بنا به خاصیت شفا بخشی خود دستگاه گوارش را ضدعفونی کرده و باعث التیام زخم معده می‌شود، این محصول همچنین در درمان بیماریهای عصبی، قلبی، استخوانی نیز مفید است.

سید حامد عاملی رییس صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل با بیان اینکه عسل تولیدی استان به عنوان یکی از ۱۰ محصول راهبردی کشور به حساب می آید، گفت: عسل سبلان بعد از ثبت ملی به ثبت جهانی نیز رسیده است.

وی بیان کرد: با توجه به ارزیابی های کیفی به عمل آمده از این محصول و اثبات منحصر به فرد بودن آن در مقایسه با عسل های تولیدی سایر استان ها، ثبت جهانی موجب افزایش اعتبار عسل تولیدی استان اردبیل شده است.

عسل

ضرورت معرفی عسل سبلان و حفط اعتبار جهانی آن

اگرچه عسل سبلان به ثبت ملی و جهانی رسیده، اما به دلیل برخی بی توجهی ها و نیز سو استفاده افراد متخلف ،اعتبار آن در معرض خطر و آسیب قرار گرفته است.

یک زنبوردار اردبیلی می گوید: در صورت توجه بیشتر و معرفی مناسب عسل سبلان در بازارهای جهانی این محصول می تواند وضعیت و جایگاهی شبیه زعفران و پسته ایرانی داشته باشد.

به گفته علی امانی، کیفیت بویژه ویژگی های خوراکی و دارویی عسل سبلان نه تنها در بازارهای جهانی که حتی در داخل ایران نیز کمتر معرفی و شناسانده شده است.

وی بیان کرد: عسل سبلان اعتبار ملی و جهانی خود را هم اکنون تنها در خاصیت خوراکی خود حفظ کرده و در صورت فراوری و تولید محصولات متنوع غذایی و دارویی ،می تواند جایگاهی به مراتب ارزشمندی در بازارهای بین المللی برای خود کسب کند.

یک کارشناس زنبورداری نیز گفت: ارایه عسل های تقلبی و کم کیفیت به نام عسل سبلان بویژه در ایام تابستان و زمان ورود گردشگران به استان اردبیل از سوی فروشندگان دوره گرد و زنبورداران خرد، نام و برند عسل سبلان را با آسیب و خطر ماجه کرده است.

به گفته وی، هر تابستان در مسیرهای گردشگری استان اردبیل دهها نفر با برپایی دکه هایی که کنار آن چند کندو قرار گرفته عسل بی کیفیت را به نام عسل سبلان به گردشگران داخلی و خارجی ارایه می کنند و تداوم این امر می تواند آسیب جدی به جایگاه این محصول بی نظیر استان وارد کند.

معاون تولیدات دامی جهاد کشاورزی اردبیل در این زمینه گفت: در شرایط کنونی۸۰ درصد از برنامه‌های ساماندهی در این عرصه اجرایی شده اما عرضه عسل در مسیرهای گردشگری ناهماهنگی‌هایی را به وجود آورده که نیازمند اقدامات نظارتی و کنترلی است.

معرفت آذری درباره نظارت بر تولید عسل در اردبیل افزود: با توجه به اهمیت سلامتی مردم نیاز است فعالان این عرصه از کارت بهداشتی و سلامت کامل بهر‌ه‌مند باشند.

بسته بندی عسل سبلان honey packaging

رهایی از خام فروشی و حضور صنعتی عسل سبلان در بازارهای جهانی

رییس انجمن زنبورداران و تولیدکنندگان عسل ایران نیز با بیان اینکه خام فروشی عسل سبلان ارزش افزوده این محصول را پایین آورده است ،افزود: برای رهایی از این مشکل می بایست صنایع تبدلی و بسته بندی در اردبیل راه اندازی شود.

عبدالرضا بیگناه افزود: زنبورداری کشور به عنوان یک صنعت ارزشمند با بهره مندی هزاران خانوار از آن و اشتغالزایی قابل توجه روز به روز در حال تبدیل شدن به یک صنعت فاخر و ارزشمند است و مسئولان با هدف حمایت از زنبور داران می توانند زمینه تولید و عرضه با کیفیت را فراهم و از واردات بی رویه عسل در کشور جلوگیری کنند.

وی ادامه داد : سالانه ۷۰ هزار تن عسل در کشور تولید و روانه بازار مصرف می‌شود،اما مشکلی که در این زمینه وجود دارد این است که عسل تولید شده همانند سایر محصولات تولیدی از بسته‌بندی مناسبی برخوردار نیست.

بیگناه افزود: متاسفانه کارخانه‌های بسته‌بندی عسل که در استان اردبیل فعال بودند به دلیل مشکلات مختلف تعطیل شده‌اند و هم‌اکنون فقط یک شرکت فعال در این زمینه وجود دارد و به همین دلیل نیاز است اقدامات لازم در راستای بسته‌بندی و عرضه به بازار انجام شود.

رییس انجمن زنبورداران و تولیدکنندگان عسل ایران گفت: اگر بخواهیم از ظرفیت این محصول در راستای ایجاد اشتغال و پویایی اقتصاد استفاده کنیم باید در حوزه تولید، فرآوری و بسته‌بندی عسل اقدامات لازم و اساسی انجام گیرد.

بیگناه اظهار داشت : معرفی خواص و فواید عسل به همگان نیز امری قابل توجه و ضروری است، چرا که کیفیت عسل سبلان آن طور که باید معرفی نشده و نیاز است در این زمینه برنامه‌ریزی‌های لازم انجام گیرد تا بتوانیم از این طریق عرضه عسل تولیدی به بازار را افزایش دهیم.

رییس انجمن ملی عسل ایران با اشاره به ظرفیت بالقوه درنقاط مختلف کشور در تولید عسل، گفت: دولت باید از حوزه‌ های مختلف زنبورداری و تولید عسل کشور حمایت کند تا شاهد رشد و رونق بیش از پیش این حرفه باشیم.

کندوی عسل

وی بیان کرد: امروزه شاهد افزایش صادرات این محصول به کشورهای همسایه بوده و انتظار این است که دولت در افزایش صادرات عسل به کشورهای دیگرنیز اهتمام ویژه داشته باشد چرا که که صادرات عسل می‌ تواند ارزآوری مضاعف ، اشتغالزایی و کاهش بیکاری در کشور را رقم بزند.

رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اردبیل هم بر حمایت دولت از زنبورداران و ایجاد صنایع تبدیلی و بسته بندی این محصول در استان اردبیل تاکید کرد.

عیسی شاهی زارع افزود: عسل سبلان به لحاظ کیفی مشتریان خاص خود را دارد اما باید تلاش شود سرمایه گذاری های بخش خصوصی در شکوفا کردن این صنعت در اردبیل گسترش یابد.

در این حال و به گفته کارشناسان ،نبود استاندارد های لازم درتولید، نبود نظارت بر عسل‌های بی‌نام و نشان، خام فروشی عسل سبلان ،نبود نظارت بر قیمت، نبود داروی استاندارد برای جلوگیری از تلفات زنبور عسل، نبود ترغیب و تشویق زنبورداران در تولید بیشتر و اشتغالزایی، عدم تخصیص اعتبارات و تسهیلات کم بهره به زنبورداران، مشکلات تامین اجتماعی زنبورداران، نبود کارخانه‌های فرآوری و بسته بندی عسل، نبود سرمایه در گردش، نبود آزمایشگاه تشخیص بیماریها و آفات زنبور عسل، نبود کارخانه‌های کندوسازی استاندارد و پیشرفته، نبود برنامه‌ریزی برای تولید عسل باکیفیت، اصلاح نشدن ساختار کندوهای کهنه موجود باکندوهای استاندارد و پیشرفته و جایگزین نکردن ملکه های اصلاح شده و جوان از جمله تنگناهای تولید عسل سبلان و در کل بخش زنبورداری در استان اردبیل به شمار می رود.

نقش اشتغالزایی و ضرورت تشکیل تعاونی های زنبورداری

با توجه به نقش زنبورداری در ایجاد اشتعال مستقیم و غیر مستقیم توجه بیشتر به این صنعت در استان اردبیل امری ضروری بود و به اعتقاد کارشناسان یکی از راهکار های اصلی در حمایت از این صنعت تشکیل تعاونی های زنبورداری است که مورد غفلت قرار گرفته است.

معاون تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل گفت: بیش از پنج هزار و ۸۸۰ نفر در صنعت عسل و تولید فرآورده‌های متنوع آن در اردبیل فعالیت می‌کنند.

کلنی های عسل

معرفت آذری با بیان اینکه سالانه ۶ هزار تن عسل از۳۲۰ هزار کلنی زنبور عسل در استان تولید می شود؛ افزود: ارزش واقعی تولید و صادرات این بخش بیش از یک هزار و ۲۳۰ میلیارد ریال ارزیابی شده و نیاز است از این محل برای افزایش در آمد و اشتغال استفاده بهینه بشود.

به گفته وی، استان اردبیل در تولید عسل رتبه سوم کشوری را دارا است و سالانه چهار هزار و ۸۰۰ تن عسل از این استان به کشورهای همسایه صادرمی شود.

ایجاد میز عسل در استان اردبیل

کارشناس تولید عسل سازمان جهاد کشاورزی نیز با اشاره به مشکلات موجود در حوزه زنبورداری بیان کرد: میز عسل با هدف بررسی مشکلات حوزه زنبورداری و تولید عسل در کشور به صورت پایلوت در استان برگزار می‌شود و انتظار می رود با برگزاری جلسات محتلف مشکلات این حوزه شناسایی و برای رفع آنها تصمیم های کارشناسی گرفته شود.

عزیز باقری افزود: سرانه مصرف محصولات عسل در ایران بالاتر از میانگین مصرف جهانی است به طوری که سرانه مصرف در کشور به ۹۵۰ گرم می‌رسد در حالیکه مصرف جهانی آن ۲۵۰ گرم است.

باقری ادامه داد: تا ۱۰ سال قبل زنبورداری به عنوان شغل محسوب نمی‌شد اما اکنون به عنوان یک حرفه با اشتغال‌زایی مناسب در جامعه کنونی شناخته می‌شود از همین رو می‌توان با توجه ویژه به این بخش زمینه اشتغال افراد زیادی را فراهم ساخت و این مهم توجه بیشتر به این بخش و رفع مشکلات آن را ضروری کرده است.

دکور فروشگاه عسل

 

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *